Skąd się bierze dobra kawa

Skąd się bierze dobra kawa

Czy wiesz. jaką drogę przemierzają ziarna kawy, zanim pojawią się w Twojej filiżance w postaci aromatycznego napoju? Czy wiesz, gdzie się ją uprawia i jakim procesom poddaje?

Jeśli nie – to zapraszamy do lektury.

Kawa rośnie na drzewie

Brzmi to nieco zabawnie, ale naprawdę tak jest. Drzewka kawowe uprawiane są w różnych zakątkach świata w okolicy równika, gdzie jest w miarę stały, raczej ciepły klimat, oraz na sporych wysokościach. Region, w którym rosną ma wpływ na finalny smak i właściwości kawy. 

To co znamy jako ziarna kawy, to pestki niewielkich owoców, przypominających z wyglądu małe czereśnie. Twarde, niejadalne i niesmaczne. Pestki w pierwszym stadium są zielone. Są tacy, którzy zachwalają dobroczynne właściwości zielonej kawy, ale raczej można to włożyć między bajki. Dlaczego? Ziarna najlepszej jakości trafiają do najlepszych palarni, średniej – do przemysłowych, a z pozostałych robi się kawę rozpuszczalną. Te, które się nie nadają do żadnej z tych metod, to zwykle kawa zielona. Jej właściwości prozdrowotnych nikt nie udowodnił, a smak ma, no cóż – podły.

Palenie kawy

Od sposobu i czasu palenia zależy, jaki będzie smak i aromat oraz jaka będzie zawartość kofeiny. Tu dosłownie minuty decydują, czy to będzie kawa wybitna czy przeciętna. Im dłuższe palenie tym intensywniejszy smak i aromat, ale niższa zawartość kofeiny. Niestety wykorzystują to czasem producenci, mocniej wypalając ziarna słabszej jakości. 

Im szybciej po paleniu kawa będzie zaparzona tym lepiej, bo z czasem substancje odpowiedzialne za smak i zapach się ulatniają. Z tego samego powodu lepiej przechowywać kawę w ziarnach niż mieloną. Co ciekawe, na finalny smak napoju wpływ może mieć nawet rodzaj młynka, jakim mielimy ziarna kawy.  Taki z metalowymi ostrzami może się mocno rozgrzewać, przez co kawa nabierze gorzkiego smaku. Najlepsze są młynki żarnowe ceramiczne.

Jak zaparzyć dobrą kawę

Na ten temat można napisać osobny artykuł, ale kawa powinna być świeża i dobrej jakości, woda czysta (uwaga – nigdy wrząca), a gotową kawę powinniśmy wypić nim wystygnie i ulecą z niej te substancje, które pieszczą zmysły. Na koniec ciekawostka – wiesz, że ta sama kawa będzie inaczej smakować podana w różnych naczyniach? Nie wierzysz? Spróbuj!

Author Image
Eliza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *