Rozpuszczalna kawa – tak czy nie?

Rozpuszczalna kawa – tak czy nie?

Wśród wielbicieli małej czarnej ciągle trwają spory, czy kawa rozpuszczalna to naprawdę kawa, czy tylko ją udaje. Jest bardziej szkodliwa od naturalnej, czy nie jest? Można ją pić bez obaw czy lepiej nie? Na pewno jest bardzo wygodna, bo wystarczy ją zalać gorącą wodą i już możemy się cieszyć parującym napojem. Na pozostałe pytania, jedyna uczciwa odpowiedź brzmi – to zależy.

Czy to naprawdę kawa?

Rozpuszczalna kawa powstaje z kawy naturalnej, którą się najpierw zaparza w niewielkiej ilości wody, a następnie tej wody pozbawia, czyli suszy. Jeśli producent nie dodaje do niej innych składników jak cykoria, czy zboża, to tak przygotowana nadal jest kawą. Czytajmy więc etykiety. Inna kwestia, że na kawę rozpuszczalną raczej nikt nie będzie przeznaczał najlepszych ziaren, więc jakość tej kawy niewątpliwie jest odrobinę niższa niż takiej ziarnistej.

Czy rozpuszczalna kawa jest szkodliwa? 

To pytanie również jest zbyt ogólne. Jeśli pijemy ją w rozsądnych ilościach, jeśli nie mamy problemów ze zdrowiem, a kawa jest dobrej jakości, to dlaczego miałaby szkodzić bardziej niż naturalna? Podobno gorsza właśnie jest kawa sypana pita z fusami, które osadzają się w jelitach i mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych. 

“Kawa” 3 w 1

Zwróć uwagę, że na tych małych saszetkach nie znajdziesz nazwy kawa. To będzie napój o smaku kawowym, a w jego składzie rozpuszczalna kawa będzie zaledwie ułamkiem. Znajdziesz za to mnóstwo cukru, sztucznych i przeważnie niezdrowych dodatków smakowych oraz chemii. Takich wynalazków nie polecamy. One z kawą mają niewiele wspólnego. Prawdziwa kawa rozpuszczalna może jednak z powodzeniem zastąpić tę naturalną.

Author Image
Eliza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *