Najlepszy ekspres do kawy

Najlepszy ekspres do kawy

Zanim przejdziemy do rzeczy – krótkie pytanie. Czy kiedy zjesz przepyszne danie w restauracji, to zapytasz kucharza jakich garnków używał, czy raczej poprosisz o przepis? No właśnie. Dlaczego więc spodziewasz, że to od ekspresu będzie zależał smak twojej kawy?
Z drugiej strony, najlepsze składniki nie pomogą, jeśli potrawa będzie przyrządzana w przypalonym, brudnym garnku. Podobnie z kawą – jeśli jej jakość będzie mizerna, najlepszy ekspres nie da rady. 

Dobra kawa z ekspresu

Ustaliliśmy już zatem, że do przyrządzenia dobrej kawy, potrzebna jest przede wszystkim… dobra kawa. Na drugim miejscu są twoje upodobania odnośnie smaku i formy podania, dopiero potem ważny jest sprzęt. Właściwe połączenie tych trzech kwestii da ci wymarzony napój.

Świeża kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego z wbudowanym młynkiem to najbezpieczniejsze połączenie dla początkujących. Wybierając kawę, zwróć uwagę nie tylko na datę, ale i na stopień palenia. W zależności od tego, jak będziesz ją parzyć, jej smak może być inny. Jasno palone są lepsze do metod przelewowych, ciemniejsze – do ekspresów ciśnieniowych.

Jaki młynek? Najlepiej ceramiczny. Jego żarna podczas pracy nie nagrzewają się tak, jak metalowe, dzięki czemu nie ma ryzyka, że kawa zgorzknieje. Dosyć szybko rozgniatają ziarna, co pozwala zachować więcej smaku. Wbudowany młynek w ekspresie sam zadba o grubość mielenia, w zależności od tego jaki napój chcesz uzyskać. 

Kolejny aspekt, to możliwości wyboru rodzaju kawy. Jeśli nie wyobrażasz jej sobie bez mlecznej pianki, wybierz ekspres z wbudowanym spieniaczem, który podgrzeje jednocześnie i mleko i filiżankę. Wówczas nie ryzykujesz, że kawa wystygnie za szybko. Warto też zwrócić uwagę, czy mleko trzeba przelewać, czy można podłączyć rurkę bezpośrednio do kartonu lub butelki. To drugie rozwiązanie jest wygodniejsz (mniej zmywania). Jeśli zaś pijesz wyłącznie kawę czarną, mleczne akcesoria będą zbędnym wydatkiem. 

Na koniec warto podkreślić, że urządzenia są tylko pomocne. Nikt nie powiedział, że kawa ziarnista do ekspresu nie będzie smakowała równie dobrze, gdy zmielimy ją w ręcznym młynku i zaparzymy ją w kawiarce. Dobra kawa to podstawa. 

Author Image
Eliza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *