Kawa kawie nierówna – jak zrobić najlepszą

Kawa kawie nierówna – jak zrobić najlepszą

Wielu z nas marzy się dobry ekspres do kawy. Taki, w którym wystarczy nacisnąć guziczek i pyszna kawa za parę chwil paruje w naszym kubku. Jednak podobnie jak w przypadku jedzenia, nie od garnków zależy jego smak, tak samo w przypadku kawy, to nie od ekspresu zależy, czy będzie ona dobra czy średnia. Na co więc zwrócić uwagę?

Ekspres wypasiony, czy niekoniecznie

W ekspresie najważniejsze jest ciśnienie. Jeśli ma mieć mniej niż 15 barów – lepiej kup kawiarkę. Mniejszy koszt i nie będzie rozczarowania.

Czy musi mieć młynek? Nie musi, ale warto, bo świeżo mielona kawa ziarnista do ekspresu będzie smakować za każdym razem podobnie, a nie tylko pierwszego dnia, po otwarciu opakowania. Czy więc ma sens inwestowanie w ekspres z opcją na kawę mielona i ziarnistą? Chyba już odpowiedzieliśmy. Kawa ziarnista do ekspresu wystarczy!

A co z przystawką do spieniania mleka? Jeśli jesteś fanem cappuccino – warto rozważyć. Jeśli zadowolisz się dodaniem odrobiny prosto do kubka – niekoniecznie. 

Jak wybrać kawę 

Wielu z nas wydaje się, że im mocniejsza w smaku kawa, tym mocniejsze jej działanie. Tymczasem im dłużej kawa jest palona, tym owszem, aromat intensywniejszy, ale zawartośc kofeiny spada. 

Podobnie dla ostatecznego smaku ma znaczenie, jak drobno zostanie zmielona. Zbyt drobna będzie cierpka i płaska w smaku, zbyt gruba – wodnista i bez wyrazu. Automatyczne ekspresy mają skalibrowane młynki, stąd mamy gwarancję, że mielenie będzie optymalne, aby podczas parzenia wydobyć jak najwięcej bogactwa z ziaren.

Author Image
Eliza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *