To nie będzie wprawdzie taki sam deser, jakim by nas poczęstowano we włoskiej kafejce, ale obiecujemy, że będzie równie pyszny, a przy tym niesamowicie prosty w wykonaniu. Jeśli pieczenie ciast to nie jest Twoja mocna strona, masz dzięki niemu szansę zaskoczyć swoich bliskich. Sukces gwarantowany.
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- biszkopty – mogą być podłużne albo zwykłe, okrągłe – zależy w jakim naczyniu chcesz je umieścić
- kawa do ich nasączenia – najlepsza byłaby świeżo zaparzona, ale ostatecznie sprawdzi się nawet rozpuszczalna kawa
- opakowanie serka mascarpone
- kilka łyżek cukru (pudru)
- opcjonalnie łyżka, dwie aromatycznego alkoholu np. amaretto czy whisky
Ekspresowe tiramisu
- Zaczynamy od przygotowania kawy. Będziemy potrzebować lekko przestudzonej, dlatego warto to zrobić wcześniej. Jeśli będziesz przyrządzać deser w wersji dla dorosłych, kiedy kawa ostygnie dodaj do niej odrobinę alkoholu.
- Kolejny krok to przygotowanie kremu – jeśli masz mikser – zajmie to chwilę, jeśli tylko trzepaczkę – dwie lub trzy. Serek przekładamy do większej miski, dodajemy troszkę cukru do smaku (na opakowanie wystarczą 3-4 łyżki). Cukier puder będzie najlepszy, bo wtedy szybciej się połączą. Jeśli go nie masz, a masz młynek do kawy lub blender – możesz go sobie robić samodzielnie. W kilka sekund. Serek z cukrem miksujemy najwyżej minutę – to nie musi być bardzo ubite jak śmietana.
- Bierzemy naczynie, w którym przygotujemy deser. Jeśli nie masz odpowiedniej foremki, mogą to być nawet zwykłe miseczki – wówczas każda porcja będzie osobno.
- Moczymy biszkopty w kawie i układamy z nich w naczyniu pierwsza warstwę.
- Wykładamy na nie trochę kremu.
- Powtarzamy czynności 4 i 5 tak długo, aż zużyjemy składniki. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Deser można posypać z wierzchu kakao. Rozpuszczalna kawa też będzie dobra.
Teraz przed nami najtrudniejszy etap. Tiramisu trzeba bowiem umieścić w lodówce i odczekać przynajmniej 2 godziny. Najlepsze będzie wówczas, gdy spędzi w niej całą noc.
A potem już tylko pozostaje nam życzyć smacznego!